WITTESTEENSTRAAT

Gerealiseerd / Ontwerp

Voor een Belgische projectontwikkelaar is een ontwerp gemaakt voor een duurzaam woongebouw op de kruising Wittesteenstraat-Zuidervest in het centrum van Peer, België. Het ontwerp is gebaseerd op een eerder schetsontwerp van architect Francis Schurmans, met wie tijdens deze opdracht ook is samengewerkt.

Centraal in het ontwerp staat de groene patio, waar 3 grondgebonden seniorenwoningen en 3 duplex-appartementen omheen zijn ontworpen. Vanuit de patio is het zestal woningen en de ondergrondse parkeergarage eenvoudig te bereiken.

Het markante volume kenmerkt zich door haar hellende groendaken, die de hoek van de Wittesteenstraat-Zuidervest benadrukken. Het witte pleisterwerk en de zorgvuldig gekozen plaatsing van de contrasterende vierkante houten raampartijen maken het gebouw tot een moderne sculptuur.

Met vrij eenvoudige maatregelen is een relatief duurzaam woongebouw ontworpen. Er is uitgegaan van ramen met 3-dubbele beglazing en een opbouw van gasbetonblokken met 15 cm isolatie en buitenpleister. Het verwarmen en koelen van het gebouw vindt plaats middels energiezuinige lucht-water warmtepompen. Om het gebouw van een groen karakter te voorzien wordt op de hellende daken een extensief groendak toegepast. Op het dak van de parkeergarage wordt een semi-intensief groendak toegepast waar sedum, kruiden en heesters worden geplant om de biodiversiteit in het projectgebied te vergroten.

 

Opdrachtgever:

Jaar: 2013-2016

Type: Ontwerp, bouwaanvraag, EPB, 3D Presentatie

Software: AutoCAD, Sketchup, V-ray, Photoshop, Office

  •  i.s.m. architect Francis Schurmans
  • 03-2014 gepubliceerd in de Bouwkroniek, Belgisch weekblad voor Bouw en Industrie
  • 02-2014 gepubliceerd in het Belang van Limburg, Belgisch dagblad

 

Deel dit artikel

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppGoogle+PinterestEmail