KNUFFELBOERDERIJ

Ontwerp

Voor de deelname aan een besloten ontwerpwedstrijd is samen met architect Francis Schurmans een concept ontwikkeld voor een zorgboerderij op het terrein van de Breugelhoeve in Peer, België. De locatie vraagt om een gebouw dat de omgeving enerzijds verder afmaakt en structureert, maar anderzijds door zijn architectuur een duidelijke relatie legt en mensen nieuwsgierig maakt naar het achterliggende gebied. Het gebouw moet van de Breugelhoeve een plek maken waar mensen stil willen blijven staan, in plaats van er enkel doorheen te lopen.

Het concept van de knuffelboerderij is ontwikkeld vanuit de basistypologie van de traditionele Kempische langsgevelhoeve, een veel voorkomend type boerderij in de omgeving. De typologische opbouw heeft zich vertaald naar een nieuwe, flexibele ruimtelijke organisatie met o.a. een knuffelruimte, moestuin en vergader / leslokaal. Het “knuffelen” staat centraal in het ontwerp. Het wordt in eerste instantie beschouwd als een visuele relatie, ook moet laagdrempelig direct contact mogelijk zijn.

Kenmerkend voor het gebouw is de transparante schil met een prefab, streekeigen houten constructie waarbinnen zich het beschermd volume van de zorgboerderij bevindt. De schil zal waar mogelijk worden gebruikt als zonwering en klimatologische buffer. Door wisselende afstanden tussen de houten constructie ontstaan verschillende gradaties in openheid, die zijn afgestemd op de geborgenheid van de achterliggende functies. Zo ontstaat een visuele relatie tussen het terrein van de Breugelhoeve, de bezoekers en het achterliggend agrarisch gebied met diverse mogelijkheden tot interactie.

Opdrachtgever: Gemeente Peer

Jaar: 2013

Type: Ontwerpwedstrijd

Software: Sketchup, V-ray, Photoshop

  • i.s.m. architect Francis Schurmans
  • 2013 Tweede plaats in een besloten ontwerpwedstrijd

 

Deel dit artikel

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppGoogle+PinterestEmail