HOUSE MS - HOUSE WS

Ontwerp / Prijsvragen

Voor het Droomhuisboek 2015, een catalogus met kant-en-klare woningontwerpen voor zelfbouwers in de wijk Waterrijk in Eindhoven, zijn een viertal energiezuinige woningen ontworpen. Het uitgangspunt hierbij was: Het realiseren van een zo groot mogelijke footprint op het kleinste kavel, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de unieke kwaliteiten van de bosrijke omgeving. Hierdoor kunnen de woningen in principe op ieder type kavel in de wijk worden toegepast.

De twee seniorenwoningen, House-WS en House-MS (130 m2) zijn ontworpen op een grondvlak van 8,0 x 8,0 meter met een uitbouw van 9,1 x 3,8 meter. Kenmerkend voor de woning is het houten- of metselwerk volume, dat als een moderne boomhut boven het contrasterende wit gepleisterde volume van de leefruimten zweeft. Met een startprijs van 203.000 euro incl. BTW zijn de woningen goed betaalbaar. Bovendien is de bouwtijd met 15 ca. werkweken relatief kort. Wanneer enkele aanpassingen worden gemaakt in het ontwerp kunnen de woningen energieneutraal worden opgeleverd.

In het ontwerp is uitgegaan van een zeer compacte plattegrond. De vide met verticale glaspartij zorgt voor een ruimtelijke entree van de woning. Vanuit de entree kunnen zowel de ruimten op de verdieping als op de begane grond worden bereikt. Om optimaal gebruik te maken van de bezonning zijn de ruimten hier als een L-vorm omheen gevouwen. De facilitaire voorzieningen bevinden zich in de compacte middenzone langs de entreehal.

Overeenkomstig met de leeffunctie kent de begane grond een vrij-indeelbare ruimte met grote raamoppervlakken en een open karakter naar de omliggende tuin. Aan de achterzijde  is een rolstoeltoegankelijke uitbouw met slaap- en badkamer toegevoegd om de woningen geschikt te maken voor senioren. De uitbouw kan echter ook volgens de wensen van de bewoners van een andere functie worden voorzien. In tegenstelling tot de begane grond heeft de verdieping met haar 3 slaapkamers en badkamer een meer intiem karakter, met zorgvuldig uitgekozen zichten naar de omgeving op de hoek van iedere ruimte. Ook op de verdieping zijn er diverse mogelijkheden om de indeling aan te passen naar de wensen van de bewoners.

Opdrachtgever:

Jaar: 2015

Type: Ontwerpwedstrijd

Software: AutoCAD, Revit, Sketchup, V-ray, Photoshop

  • i.s.m. aannemersbedrijf Teunissen, Dirk Arts MSc. En Noud Nelissen BSc.
  • 2015 publicatie in het Droomhuisboek Waterrijk

 

Deel dit artikel

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppGoogle+PinterestEmail