HOUSE M - HOUSE W

Ontwerp / Prijsvragen

Voor het Droomhuisboek 2015, een catalogus met kant-en-klare woningontwerpen voor zelfbouwers in de wijk Waterrijk in Eindhoven, zijn een viertal energiezuinige woningen ontworpen. Het uitgangspunt hierbij was: Het realiseren van een zo groot mogelijke footprint op het kleinste kavel, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de unieke kwaliteiten van de bosrijke omgeving. Hierdoor kunnen de woningen in principe op ieder type kavel in de wijk worden toegepast.

De twee (kleine) gezinswoningen, House-W en House-M (104 m2) zijn ontworpen op een grondvlak van 8,0 x 8,0 meter. Kenmerkend voor de woning is het houten- of metselwerk volume, dat als een moderne boomhut boven het contrasterende wit gepleisterde volume van de leefruimten zweeft. Met een startprijs van 168.000 euro incl. BTW zijn de woningen goed betaalbaar. Bovendien is de bouwtijd met ca. 15 werkweken relatief kort. Wanneer enkele aanpassingen in het ontwerp worden gemaakt kunnen de woningen energieneutraal worden opgeleverd.

In het ontwerp is uitgegaan van een zeer compacte plattegrond. De vide met verticale glaspartij zorgt voor een ruimtelijke entree van de woning. Vanuit de entree kunnen zowel de ruimten op de verdieping als op de begane grond worden bereikt. Om optimaal gebruik te maken van de bezonning zijn de ruimten hier als een L-vorm omheen gevouwen. De facilitaire voorzieningen bevinden zich in de compacte middenzone langs de entreehal.

Overeenkomstig met de leeffunctie kent de begane grond een vrij-indeelbare ruimte met grote raamoppervlakken en een open karakter naar de omliggende tuin. Aan de achterzijde van de woningen is mogelijkheid tot uitbreiding. In tegenstelling tot de begane grond heeft de verdieping met haar 3 slaapkamers en badkamer een meer intiem karakter, met zorgvuldig uitgekozen zichten naar de omgeving op de hoek van iedere ruimte. Ook op de verdieping zijn er diverse mogelijkheden om de indeling aan te passen naar de wensen van de bewoners

Opdrachtgever:

Jaar: 2015

Type: Ontwerpwedstrijd

Software: AutoCAD, Revit, Sketchup, V-ray, Photoshop,

  • i.s.m. aannemersbedrijf Teunissen, MSc. Dirk Arts en BSc. Noud Nelissen
  • gepubliceerd in het Droomhuisboek Waterrijk 2015

 

Deel dit artikel

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppGoogle+PinterestEmail