BUITENSPORIG

Ontwerp / Prijsvragen

Voor de deelname aan een ontwerpwedstrijd van de Hasseltse Huisvestingsmaatschappij is een voorontwerp gemaakt voor de bouw van 38 sociale wooneenheden aan de Wijkstraat / Kogelstraat te Diepenbeek, België.

De huidige omgeving wordt gekenmerkt door een gebrek aan kwalitatieve groenzones en publieke ruimten waarin de spoorweg, die het terrein aan de noordoostzijde begrenst, dominant aanwezig is.

In het ontwerp situeren de woningen zich rondom een nieuw aan te leggen stadspark, waardoor een groene- en publieke impuls aan het gebied wordt gegeven. Door het parkeren te voorzien aan de spoorzijde ontstaat een aangename binnenstraat tussen woning en carport. Inherent aan de sociale context is er uitgegaan van een architectuur die eenheid vertoont, maar door hoogteverschil en kleurgebruik licht kan variëren per individueel volume.

Duurzaamheidskeuzes zijn gemaakt op basis van beheersbaarheid en logica, zoals een logische oriëntatie, structuur, compactheid, infiltratie en hergebruik van regenwater, duurzame materialisatie, een gezond ventilatiesysteem etc.

 

 

 

Opdrachtgever: Hasseltse Huisvestingsmaatschappij

Jaar: 2016

Type: Ontwerpwedstrijd

Software: AutoCAD, Sketchup, V-ray, Photoshop, InDesign

  • i.s.m. Francis Schurmans arch. en Raf Weijnjens arch.

Deel dit artikel

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppGoogle+PinterestEmail