ARCHITECTUUR EN EMOTIE

Onderzoek

Voor het vak Architectuur en Filosofie is een paper geschreven over Emotie en de Architecturale omgeving. In de paper wordt de relatie tussen de architecturale omgeving en de menselijke emotie vanuit verschillende standpunten bekeken aan de hand van de architectuur van Peter Zumthor en het werk van psycholoog Nico H. Frijda.

Binnen de moderne architectuur ligt de focus teveel op de esthetiek. Soms wordt eenvoudigweg vergeten dat architectuur bedoeld is voor de mensen die er uiteindelijk gebruik van gaan maken. De Duitse filosoof Martin Heidegger schreef ooit dat het leven tussen andere objecten het basis principe is van het menselijk bestaan. Wij mensen bevinden ons altijd in een wereld van objecten, zelfs in onze gedachten. Architectuur speelt een steeds grotere rol in deze wereld, die wij kennen als onze omgeving.

Emotie bepaald de manier waarop mensen reageren op de omgeving. Door de relatie tussen de objecten die aanwezig zijn in onze omgeving en de wijze waarop we die objecten ervaren te analyseren, kunnen we een beter inzicht verkrijgen in de mogelijke invloed van architectuur op de menselijke emotie. Dit kan uiteindelijk leiden tot nieuwe en / of verbeterde ontwerp handvatten voor de architect.

 

Jaar: 2010

Type: Onderzoek

Software: Office

 

Deel dit artikel

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppGoogle+PinterestEmail