JAAZ

Ontwerp / Prijsvragen

Voor de deelname aan de ontwerpwedstrijd Jonge Architecten aan Zet is een voorontwerp ontwikkeld voor de bouw van 18 sociale wooneenheden met een parkeerkelder aan de Prelaatstraat in Averbode, België.

Het ontwerp situeert zich rond een binnenplaats, een mini kleinstedelijk park, met een semi-publiek karakter. Vanuit de straat is er een duidelijk sequentieel verloop voelbaar dat aan weerzijden aansluit op de bestaande aanpalende bebouwing en daarna overgaat naar een volumetrie loodrecht op de as van de Prelaatstraat, waardoor de aandacht van voorbijgangers, middels een onderdoorgang, getrokken wordt naar binnen toe.

Hierdoor wordt een aanzet gegeven naar een mogelijk doorwaadbaarheid van het in zichzelf gekeerd stadsweefsel, wat huisvesting, bewoners en omgeving nog beter aan elkaar kan linken vanuit een sociale context.

Duurzaamheidskeuzes zijn gemaakt op basis van beheersbaarheid en logica, zoals een logische oriëntatie, structuur, compactheid, infiltratie en hergebruik van regenwater, duurzame materialisatie, een gezond ventilatiesysteem etc.

Opdrachtgever: Diest-Uitbreiding (DUI)

Jaar: 2015

Type: Ontwerpwedstrijd

Software: AutoCAD, Sketchup, V-ray, Photoshop, InDesign

 

Deel dit artikel

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppGoogle+PinterestEmail